• The discount is automatically processed
  •    
  • Free shipping > €140 to Belgium

Terra Mystica

by Tom Neels
7e beste spel in de wereld

Terra Mystica is een strategisch spel met een eenvoudig spelprincipe waarbij geluk een kleine rol speelt. Je leidt één van de 14 volkeren die het terrein op het bord proberen te veranderen om er gebouwen op te bouwen. Aan de ene kant is het ongunstig als er andere spelers in de buurt zijn, omdat dit je uitbreidingsmogelijkheden beperkt, maar aan de andere kant is dit juist aantrekkelijk, aangezien dit in het spel een aantal voordelen oplevert. Dit spanningsveld maakt Terra Mystica uniek en daardoor zit je op het puntje van je stoel tot het einde van het spel. Gebouwen kunnen worden verbeterd om nog meer inkomsten te krijgen, zoals arbeiders, priesters, geld en kracht. Bouw tempels om meer invloed te krijgen op de elementen water, vuur, lucht en aarde. Bouw je burcht om de speciale eigenschap van je factie te kunnen gebruiken. Breid je gebied uit en bouw nieuwe nederzettingen om veel arbeiders tot je beschikking te hebben, of zorg voor een gestage stroom geld door handelshuizen te bouwen. De 14 prachtig vormgegeven volkeren beschikken elk over unieke speciale eigenschappen en in combinatie met de bonuskaarten, die elke ronde van eigenaar wisselen, zorgt dit voor een grote diversiteit waardoor het spel steeds anders verloopt.

Meer informatie ivm het spel kan je vinden op volgende link : Terra Mystica

Review door Fabrice from spellenclub13.be :

Wel, Terra Mystica ontdekken, vond ik zalig. In de doos schuilt heel wat spelmateriaal dat van hoge kwaliteit is. De spelregels zijn vrij duidelijk en de kleine kadertjes die wat uitleg geven over de verschillende volkeren zijn een goede poging om wat sfeer te scheppen.
De speluitleg neemt wel wat tijd in beslag. Niet dat Terra Mystica zo moeilijk is maar er is heel wat waarmee je rekening moet houden. Een eerste kennismaking werk je daardoor niet af in de vooropgestelde 25’ per persoon. Niet erg, want er is zoveel te doen dat er van verveling geen sprake is. Hoewel de opdracht vrij simpel is, is de weg ernaar toe een ander paar mouwen.
Het bouwen van een rijk kost heel wat grondstoffen en die zijn, zoals altijd in goede spellen, schaars. Het kiezen voor nieuwe nederzettingen heeft 2 voordelen; je ontvangt steeds meer arbeiders en je kunt ruimte op het spelbord inpalmen. Het nadeel is dat je binnen de kortste keren zonder munten en kracht zit. Opwaarderen is de boodschap. Niet alleen verzamel je op die manier munten en kracht, het is ook de manier om de extra vaardigheid van je volk te activeren en om gunsttegels te verzamelen. Gunsttegels zijn uiterst belangrijk. Hoe vroeger je ze bezit, hoe groter het rendement! Opwaarderen is ook belangrijk als je steden wilt bouwen. Verlies echter het spelbord niet uit het oog of je raakt ingesloten.
Alsof die keuze nog niet moeilijk genoeg is, moet je tussendoor nog vooruitgang boeken op de elementensporen, het scheepsspoor en de wisselkoers. Bovendien moet je ook rekening houden met de bonustegels, scoretegels en de verschillende krachtacties. Die krachtacties zijn trouwens een belangrijk onderdeel van het spel. Kracht komt van pas als je net één munt of arbeider ontbreekt, als je moeilijk spades kunt verzamelen, als je jouw geldvoorraad een ‘boost’ wilt geven of als je twee gebouwen met elkaar wilt verbinden. Daarbij moet je het opofferen van kracht in de tweede schaal (bijvoorbeeld tijdens de eerste ronde) zeker overwegen! De krachtacties zorgen ook voor extra interactie omdat ze slechts één keer per ronde geactiveerd kunnen worden.
Als kers op de taart zijn er maar liefst 14 verschillende volkeren. Die zorgen voor een grote herspeelbaarheid. Als je alle volkeren wilt leren kennen, moet je al 14 keer rond de tafel zitten. (Ik ga er hier vanuit dat je de mogelijkheden van een volk pas leert kennen als je er zelf mee speelt). Ook de verschillende combinaties van volkeren zorgen voor verschillende spelbelevingen. Het volk dat je kiest bepaalt vanzelfsprekend ook je spelstijl. Alleen als je optimaal profiteert van de vaardigheden van je volk, kan je zegevieren.

Terra Mystica is een lekkernij voor veelspelers die graag pittige kost verteren.
LEAVE A COMMENT

Please note, comments must be approved before they are published


BACK TO TOP